Čajové potěšení: příprava od A do Z

15. února 2022

Čajové potěšení: příprava od A do Z
Návod na přípravu různých druhů čajů – každý čaj jeho příprava má svá specifika, jaké jsou?
Čajové potěšení: příprava od A do Z

Téměř každý z nás si určitě v poslední době připravil čaj, a to tak, že jsme jednoduše uvařili vodu a zalili čajový sáček. Možná jste si ale uvědomili, že příprava čaje je téměř tak důležitá, jako požitek ze samotného pití čaje. Vzpomeňte si na to, až si budete příště dopřávat chvilku pro sebe a nešiďte čajovou přípravu. Jen tak si vychutnáte dokonalý čaj v souladu s vaším osobním rituálem.

Voda

Už jste si vybrali svůj čaj a teď se chystáte ohřát vodu. Jak horká by ale měla být? Nejdřív ze všeho pamatujte na to, že voda by nikdy neměla vařit, spíš jen slabě pobublávat, jinak by zničila čajové lístky. 

Další rada je jednoduchá: čím více je čaj oxidovaný, tím déle můžete vodu nechat vařit (nezapomněli jste na naši lekci o různých druzích čaje, že ne?). 

Pokud si ji potřebujete připomenout, podívejte se na našeho malého průvodce druhy čajů.

Na černé čaje ohřejte vodu na 80 °C - 90 °C.

Na zelené čaje ohřejte vodu na 70 °C - 80 °C nebo i trochu teplejší pro směsi, které obsahují maté.

Na bílé čaje ohřejte vodu na 70 °C - 80 °C.

Na bylinné a ovocné čaje ohřejte vodu na 90 °C - 100 °C.

Ne vždy je možné změřit přesnou teplotu vody před zalitím čaje. Nicméně stále větší množství rychlovarných konvic umožňuje zvolit požadovanou teplotu (mezi 50 °C a 100 °C) a některé dokonce ukazují postupnou teplotu ohřevu na digitálním displeji. Perfektní nápad na dárek, pokud ještě takovou konvici nemáte. Chcete-li zachovat plnou chuť čaje, doporučujeme použít slabě mineralizovanou vodu.

Pro přípravu čaje je ideální pramenitá nebo filtrovaná voda, neboť voda s dočasnou tvrdostí má nepříznivý vliv na vzhled i chuť teplého nápoje, nehledě na vodní kámen, který zanechá ve vašem spotřebiči (konvice, kávovar) povlak. Vodu přitom zbavíte tvrdosti snadno pomocí speciální filtrační konvice.

Louhování

I když si všichni můžeme přizpůsobit čas louhování své vlastní chuti, doporučujeme nechat čaj louhovat alespoň tři minuty a určitě nepřetáhnout déle než osm minut. Na každé čajové krabičce je uvedený návod pro dokonalý způsob přípravy čaje a na ten se vždy můžete spolehnout. Obecným pravidlem je, že na černé a zelené čaje si počkáte asi tři až čtyři minuty a pět až osm minut na ovocné a bylinné čaje. Co se týče bílého čaje, neměl by se louhovat déle než tři minuty, protože jeho lístky jsou velice jemné. Zatímco čekáte, než se váš čaj vylouhuje, nezapomeňte vdechovat tu delikátní vůni a pozorujte, jak se barva nápoje stává stále intenzivnější.

Pokud plánujete používat sypaný čaj, je potřeba udělat ještě jedno důležité rozhodnutí – zvolit typ sítka. Použití všech typů je velmi snadné, ať už se jedná o kovové sítko zavěšené na řetízku, silikonové modely, nádherná designová čajová sítka nebo filtry vyrobené z biodegradabilního papíru. Můžete použít cokoliv, ale pamatujte na tato dvě zlatá pravidla: ujistěte se, že je vaše čajové sítko dostatečně velké, aby umožnilo rozvinutí dlouhých lístků a uvolnění jejich aromat, a zkontrolujte, že je dostatečně utěsněné, aby zabránilo vyklouznutí malých jehliček z čaje rooibos i jiných druhů čajů.

Servírování

Nyní je potřeba se rozhodnout, z jaké nádoby si chcete svůj čaj vychutnat. Bude to hrnek? Nebo dokonce čajová konvice? Pro každou část dne můžete mít speciální nádobí

Od průhledných hrníčků a porcelánových šálků po tradiční misky na matcha a krásně zdobené sklenice na mátový čaj, každý si zkrátka najde to svoje. A samozřejmě existují i dvoustěnné čajové termosky, takže si můžete čaj dopřát i na cestách a nespálit se. Lesklé skleněné džbánky jsou pak ideální pro pití ledových čajů

Příprava i pití čaje spolu souvisí a obojí společně tvoří rituál, který by vás měl přimět na chvíli se zastavit a vychutnat si voňavý okamžik. Východní kultury považují tento obřad za oslavu klidu a pomalosti a celý proces prokládají meditací. Vyzkoušejte to jako Japonci.

  1. Usaďte hosty k nízkému stolu, všichni by měli klečet.
  2. Vodu uvařte a zalijte čaj připravený v konvici.
  3. Proveďte krátkou meditaci, která vás zklidní.
  4. Každému z hostů nalijte šálek a po malých doušcích si čaj společně vychutnejte.

Ušetřete si jednou týdně krátkou chvilku, abyste se zklidnili, očistili od starostí a vychutnali si fyzický i duševní relax.


Související a doporučené produkty