Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý

Chyby, kterých se při přípravě čaje dopouští téměř každý
Sypaný čaj či čajový sáček do šálku, k tomu horkou vodu a hotovo!? Při vaření čaje se toho nedá moc pokazit? To je velký omyl! I malé změny při přípravě mohou mít velký vliv na výsledku. Jak na správnou přípravu čaje.

Pojďme se podívat na to, kterých chyb se při přípravě čaje vyvarovat. 

Skladování

Dobrý čaj byste měli v každém případě chránit před vzduchem a světlem. Protože čaj bez přísad je přírodní produkt, jehož éterické oleje mohou rychle vyprchat, pokud se neskladuje vzduchotěsně a světlotěsně. Chuť tím ztrácí na intenzitě a čajové lístky zhnědnou. Proto je velice důležitá světlotěsná dóza s dobrým uzávěrem. Kusmi Tea sypané čaje lze proto koupit v kovových dozách, do nich poté lze dokoupit sypané čaje přímo na váhu.
Kvalita čaje je pro chuť rozhodující. Zvláště pak u zeleného čaje navíc platí: čím čerstvější, tím lepší. Nechejte si někdy jednoduše poradit ve specializovaných Kusmi Tea buticích.  

Teplota vody

Vroucí vodu na čaj a hotovo?
Tato chyba je bohužel značně rozšířená. Kvalitní zelený nebo bílý čaj byste v žádném případě neměli zalít vroucí vodou. Přijde tak o své unikátní aroma. Ideální je použít vodu o teplotě 70 stupňů.
U spousty speciálních Kusmi Tea čajových směsí se také doporučuje zalít čaj s vodou o teplotě 80 stupňů.
Jinak se chovají ovocné a bylinné čaje a také černý čaj. Přírodní třísloviny (takzvané katechiny) v těchto druzích čaje se nejlépe uvolňují ve vroucí vodě. Ty také u těchto druhů určují rozhodující měrou aroma.
Aby bylo možné teplotu naprosto jednoduše kontrolovat, vyplatí se pořídit si KitchenAid rychlovarnou konvici s volbou teploty. Jinak můžete nechat vroucí vodu stát po dobu asi jedné minuty, abyste získali vodu o teplotě cca. 80 stupňů. Po dvou až třech minutách teplota poklesne o dalších deset stupňů.
Jakou teplotu máte mít pro různé druhy čaje připravenou se u Kusmi Tea čajů dozvíte na každé dóze, či pytlíčku se sypaným čajem na váhu, případně i krabičce s mušelínovými čajovými pytlíčky.

Ideální doporučení pro přípravu čaje má obsahovat například informace takto:
Doba louhování: 3-4 minuty
Teplota: 75-80°C
Na přípravu 1 šálku čaje doporučujeme použít 2-3 g (1 čajová lžička) čajové směsi.

Ohříváčky

Díky ohříváčku zůstane čaj dlouho teplý – a to je přesně ten problém. Protože čaj se tak zas a znovu ohřívá, čímž se ztrácí aroma a trpí tím chuť. Čaj se zakalí a ztmavne.

Vařte proto raději pouze malá množství čaje nebo si na čaj, který se zalévá při nízkých teplotách, připravte termosku s horkou vodou, kterou můžete čaj v šálku čerstvě zalít.

Louhování

Odhadnout od oka dobu louhování sypaných čajů či čajových pytlíčků? Raději ne! Kvalitní zelený nebo bílý čaj, či čaj oolong by se měl louhovat maximálně po dobu jedné minuty. U některých typů čajů, zvláště pak zelených lze použité čajové lístky v závislosti na druhu zalít dokonce opakovaně. Krátká doba louhování zajistí bohaté aroma a málo hořčin. Bylinné a ovocné čaje je naopak možné podle druhu louhovat klidně pět až osm minut.

Zvláštností je černý čaj: pokud se louhuje po dobu do tří minut, má povzbuzující účinky, ale od čtyř až pěti minut naopak účinky uklidňující. Způsobují to třísloviny, které neutralizují účinek kofeinu. Ale pozor: čím déle se černý čaj louhuje, tím víc hořká bude také jeho chuť.

Tvrdost vody

Kdo rád pije čaj, přísahá na měkkou vodu s nízkým obsahem vápníku a ví, že jí zajisti filtrační konvice BRITA. V regionech s tvrdou vodou se kvůli vysoké tvrdosti vody nemůže rozvinout jemné čajové aroma. Navíc se na hladině čaje tvoří nevzhledný film z éterických olejů. Nápravu může zjednat právě filtr na vodu, který při filtrování zmírňuje tvrdost a také obsah chlóru z kohoutkové vody. Při přípravě čaje s filtrovanou vodou člověk tedy cítí a vidí značný rozdíl.

To, že čaj z filtrované vody skutečně lépe chutná a dokonce i lépe vypadá, dokazuje tento experiment:

Výše uvedená fotografie ukazuje nalevo připravený čaj z nefiltrované vody a vpravo připravený čaj s vodou z filtrační konvice Brita, která zásadně omezí přítomnost vodního kamene.

Servírování

V neposlední řadě doporučujeme výbornou chuť kvalitního čaje vychutnat z čajového hrnku, který Vás potěší na dotek i na pohled. Můžete si vybrat z přes 250 různých kusů šálků a 25 krásných čajových konvic. Před zalitím čaje přímo v konvici bychom měli konvici dostatečně zahřát vroucí vodou – stačí, když konvici vroucí vodou propláchnete.

Čaj na cesty zaručí kvalitní skleněná termoska, která udrží váš čaj buď ledový či horký.

Související a doporučené produkty