Matcha, zcela jedinečný čaj

15. února 2022

Matcha, zcela jedinečný čaj
Matcha, jemně namletý prášek s výrazně zelenou barvou a specifickou chutí, vítězí v kategorii čajů, kde nemá konkurenci. Je stále více oblíbený nejen v Asii, ale po celém světě.
Matcha, zcela jedinečný čaj

Matcha je zelený čaj původem z Japonska. Takhle jednoduché to je. Nicméně existuje tu jeden překvapivý rozdíl – nevyužívá se ve formě listů, jako je tomu v případě jiných čajů. Namísto toho je matcha neskutečně lehounký jemně namletý prášek. Abychom dosáhli takto jemného namletí, čajové listy jsou nejdříve smotány do ruliček a poté se suší. Poté se jemně namelou mezi dvěma, většinou žulovými, mlýnskými kameny.

Ceremoniál

Matcha je výrazným tradičním kulturním symbolem, vzhledem k tomu, že se používá pro čajové ceremonie napříč Japonskem. Pokud vás láká vyzkoušet tento rituál a chcete si udělat výborný čaj matcha i s ceremoniálním obřadem, stačí dodržet několik jednoduchých pravidel. Pomocí bambusové lžíce zvané „čašaku“ vložte trochu zeleného prášku (mezi dvěma a čtyřmi lžícemi) do krásně zdobené čajové misky a zalijte vodou ohřátou na 80°C. Pořádně zamíchejte. Při míchání dodržujte tvar písmena W a použijte tradiční bambusovou metličku zvanou „časen“. Jakmile se objeví vrstva pěny, znamená to, že se prášek kompletně rozpustil a čaj je připravený ke konzumaci. Můžete si ho dopřát jen tak, nebo s trochou cukru!

Úžasná a nezvyklá zelená barva je pro tento čaj typická. Jak ji čaj získává? 

Několik týdnů před sklizní se čajové keře, ze kterých se matcha vyrábí, zakrývají. Během této doby po světle hladovějící lístky musí vytvářet větší množství chlorofylu, aby dokončily svou fotosyntézu. A to je přesně to, co jim dává jejich unikátní světle zelenou barvu!

Konzumace

Jak se matcha pije?

Vzhledem k tomu, že má formu prášku, čaj lze připravit rozpuštěním v horké vodě namísto louhování. Matcha je jediným čajem, jehož lístky voda doslova vstřebává. V podstatě pijeme celé lístky! Výsledkem je, že matcha neztrácí žádné ze svých vlastností. Což je skvělé, protože matcha, kromě toho, že výborně chutná, je také bohatá na vitamíny a minerály. Specifická konzistence čaje matcha také přináší úplně jiný pocit v puse při pití než jiné čaje.

Připravit si ho můžete i neohřátý například jako součást smoothie.

Takže se může i jíst?

Matcha je hvězdou japonských dezertů a v současnosti ji stále více lidí využívá v receptech po celém světě – zejména mezinárodně působící cukráři. A není zrovna složité uhádnout proč! Specifická chuť matchi s nádechem zeleniny a mírná hořkost jsou perfektní v kombinaci se sladkou chutí a dodají špetku rafinovanosti a jedinečnosti snad každému dezertu. Koláče, sladké pečivo a jiné lahodné zákusky také navíc získají typickou nádhernou barvu tohoto čaje!

Receptura

Matcha Smoothie s ananasem

Použít Matcha čaj jako součást smoothie je velice jednoduché. K přípravě vám stačí voda, ananas a matcha čaj. Podívejte se na video recept a dobrou chuť!

Související a doporučené produkty